Fichier

Het volledige document in PDF over de Hengstenlijnen kan u hier downloaden.

Hengstenlijnen Downloaden
Hengstenlijnen
De klassieke hengstenlijnen zijn:
Maestoso (1773)
Favory (1779)
Conversano (1767)
Pluto (1765)
Neapolitano (1790)
Siglavy (1810)
In Lipica, Piber, Lipik, Topolcianky en in Monterotondo (Italië) worden alleen deze 6 klassieke lijnen gebruikt voor de fokkerij.
Er zijn nog 2 andere hengstenlijnen die door het LIF (Lipizzan International Federation) als gelijkwaardig aan de klassieke lijnen erkend werden: Tulipan en Incitato. De Tulipan lijn is vooral aanwezig in Kroatië, Bosnië, Roemenië en in Hongarije. De Incitato lijn is vooral aanwezig in Hongarije.

Pluto
De eerste klassieke hengstenlijn startte met de grijze Spaanse hengst Pluto, geboren in 1765 in de Frederiksborger stoeterij in Denemarken.  Er waren 2 Pluto lijnen, de ene in Lipica en de andere in Fogaras in Roemenië. Indertijd werden ze door de monarchie, omdat ze sterk en handelbaar waren, vooral gebruikt om de zware koetsen te trekken.

Conversano
De stichter van deze lijn was een donkerbruine Neapolitaanse hengst geboren in 1767 op de stoeterij van de graaf Kaunitz.

Favory
De Favory lijn begon in 1779. Favory was een blauw-bruine hengst uit Klaruby. De beste van deze lijn was 372 Favory V-1 die indertijd een belangrijke vererver in Kroatië.


Neapolitano
Neapolitano was een bruine Neapolitaanse hengst geboren in 1790 in Italië.
Conversano en Neapolitano paarden werden gebruikt omwille van hun goede uithouding voor snelle en lange ritten.

Maestoso
De stichter was de grijze Kladruber hengst Maestoso Senior geboren in 1773. De lijn stierf uit in Lipica maar werd vernieuwd met de hengst Maestoso X die geboren is in 1819 in de militaire stoeterij van Mesöhegyes in Hongarije.

Siglavy
Stichter was de Arabische hengst Siglavy geboren in 1810.

Tulipan
De oorsprong van deze lijn ligt in Kroatië.  In het begin van de jaren 1800 was er een stoeterij in Terezovac aan de Hongaarse grens. De eerste hengsten en merries kwamen rond 1860 naar de stoeterij. Sterke en snelle koetspaarden werden er gefokt en al in 1881 waren er meer dan 55 merries en 7 hengsten op de stoeterij. De Tulipan lijn werd gecreëerd. De eerste Tulipans waren groot, sterk gespierd en donker van kleur.
Vele stoeterijen (zoals Lipica) kochten paarden in Terezovac. Tegen einde van de 19de eeuw was de stoeterij één van de beste van Europa. De stoeterij bestond tot 1938 waarna de Tulipan lijn verhuisde naar Lipik en later naar Djakovo. De zwarte hengst Tulipan Maradhat werd vooral gebruikt in de fokkerij in Kroatië je kan de naam van deze hengst in bijna elke pedigree van een Tulipan nakomeling vinden.

Incitato
De Incitato lijn start in de Transylvaanse stoeterij Bethlen bij graaf Pal Bethlen. De eerste Incitato ooit is geboren in 1802. Vader was de Roemeense Siebenburgse hengst Curioso en moeder was de Spaanse merrie 532 Capelano.  De Hongaarse stoeterij van Mesöhegyes kocht Incitato in 1815. Hij werd in die tijd ook gebruikt voor de merries van Lipica die op vlucht waren voor het oorlogsgeweld.
Lipica en Piber gebruiken geen Incitato hengsten voor de fokkerij maar is toch aanwezig in de bloedlijnen via de grootmoeder van Pluto Fantasca II, 83 Incitato XXII.
Incitato wordt ook in Szilvasvarad gebruikt sinds de oprichting van de stoeterij in 1951.